Valgomasis Briedukas

Valgomasis Briedžiukas.
Smulkūs arba vidutinio stambumo. Kepurėlė 5-7 cm aukščio, iki 6 cm skersmens, kūgiška, tuščiavidurė, išakyta panašiomis į bičių korį akutėmis, suaugusi su kotu, ochrinė, geltonai ruda, ruda, tamsiai ruda, juodai ruda. Kotas 5-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, tuščiaviduris, išilgai raukšlėtas, su duobutėmis, pamatinė dalis sustorėjusi, suaugusi su kepurėle, baltas, gelsvas. Trama gelsva, trapi, malonaus kvapo ir skonio, galima džiovinti.
Auga balandžio – gegužės mėn., kartais rudenį, daugiausia lapuočių miškuose, parkuose, mėgsta kalkingas, sunkias dirvas, pietinės pusės šlaitus, dažnai randamas savo kiemuose po obelimis ar šalia krūmų, pievoje. Nepatinka sausra. III kategorijos, geras valgomas grybas. Grybautojams svarbu nesupainioti su bobausiu. Esminis tarp jų skirtumas yra, tai, kad babausis neturi koto.

Briedukas valgomas grybas
Briedukas valgomas grybas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *