Pranešimas spaudai vandens parkai

2005 m. lapkritis 9 d.
Vilnius

„Vandens parkai“

Vandens parkai Vilniaus ir Druskininkų – kuris bus geriausias?

Dar prieš keletą dešimtmečių vandens pramogų parkai Europoje buvo suprantami kaip stambūs pirčių ir baseinų su pripučiamomis piramidėmis kompleksai, veikiantys bendruomenės labui. Šiandien vandens pramogų parko sąvoka įgauna visai kitokią prasmę ir reikšmę.
Naujos kartos vandens pramogų parkai – tai pirmiausia milžiniški vandens atrakcionai, suteikiantys galimybę skrieti 60 km per valandą greičiu ar pajusti laisvo kritimo jausmą. Taip pat – modernūs “jūrų” ir “tekančių upių” baseinai su įrengtais paplūdimiais, pirčių ir gydomųjų baseinų centrai, scenos naktiniams “Karibų” vakarėliams, įvairiausio lygio barai ir restoranai bei daug kitų vandens pramogų. Jau ne vienerius metus mūsų lietuvaičiai, lankosi kaimyninėse šalyse, norėdami papramogauti vandens parkuose. Artimiausias yra Latvijoje itin populiarus tarp lietuvių, nes jame beveik pusė klientų yra lietuviai. Mažiau populiarus yra Lenkijoje ir Čekoslovakijoje, tačiau čia nėra labai gerai pasirūpinta klientų saugumu, ypač Čekoslovakijoje, būna atvejų kai klientus reikia išvežti greitąją, vien dėl administracijos kaltės. Bet štai jau kitų metų pabaigoje turėtų pasirodyti 2, o gal ir daugiau vandens parkai Lietuvoje. Pirmieji pasirodys sostinėje ir kurorte Druskininkuose. Šie du iškilsiantys milžinai turi labai didelių užmojų ir labai skirtingus biudžetus. O siekis vienodas – pritraukti kuo daugiau klientų.
Pasak Vilniuje kuriamo pramogų parko generalinio direktoriaus Juliaus Dovidonio, šiuolaikiniai naujos koncepcijos vandens pramogų parkai pasaulyje siūlo itin platų vandens pramogų spektrą. “Naujos kartos vandens pramogų parkai – tai nuolat kintančios, naujus įspūdžius teikiančios oazės, kuriose sau patinkančias vandens pramogas gali surasti nuo jauniausių iki vyriausių lankytojų”, – teigė J.Dovidonis. Vilniaus vandens pramogų parke planuojama įrengti ir unikalų atrakcioną – 5 aukštų namui prilygstantį 16 metrų aukščio ir 82 metrų ilgio čiuožyklą “bumerangą”. Juo leisdamasis žmogus išmetamas net į 12 metrų aukštį. Europoje panašus atrakcionas šiuo metu veikia tik Kipre. vandens pramogų parko koncepcija bus kiek panaši į Šveicarijos “Aquaparc” – šiuo metu laikomą vienu sėkmingiausiai dirbančių parkų Europoje. Planuojama, kad 4 valandos parke vidutiniškai kainuos apie 40 Litų. Kai kuriuose nuožulnesniuose vandens takeliuose galima pasiekti net iki 50-60 km per valandą greitį, todėl didelis dėmesys skiriamas saugumui – juose įrengta daugybė vaizdo kamerų, vidutinio dydžio parke dirba per pusšimtį gelbėtojų. O viso parko plotas sieks apie 10 tūkst. kv.metrų. Kvadratiniai metrai įspūdingi, tačiau biudžetas irgi ne iš mažųjų, šiam parkui pastatyti planuojama išleisti 54 milijonus litų. Taip pat šiuos planus užsibrėžusios įmonės „Rubicon group“, yra sudariusi sutartį su miesto savivaldybę, iš kurios gavo didelę finansinę paramą su pasižadėjimu, kad galės nemokamai 1 kart per metus galės Vilniaus miesto moksleiviams. Taip pat yra paimta paskola iš SEB „Vilniaus banko“ paskola, žodžiu sostinės parkas yra statomas už skolintus pinigus, bet kas bus jei organizacija dirbs nuostolingai…? Nepaisant to Vilniaus parkas žiniasklaidai atvėrė savo planus būti didžiausiu bei geriausiu Europoje. Tokią ambiciją, paskelbę savo parko viziją, turi ir Druskininkai.
Druskininkų vandens pramogų parkas turės paplušėti marketingo srity, kad jo nenurungtų ambicingus planus kuriantys didžiųjų Lietuvos miestų pramogų objektai. Vis garsiau apie save skelbiantys būsimų parkų statytojai žada mažesnes kainas ir tikina, kad didmiesčių gyventojams, mėgstantiems vandenį, nebereikės lakstyti šimtus kilometrų. Tai – akmenėlis Druskininkams, pragyvenantiems iš vasaros ir savaitgalinių Lietuvos ir kitų kaimyninių šalių turistų. Druskininkuose vandens parkas statomas yra ne nuo pat pamatų, tik kai kurie korpusai yra statomi nuo pamato. Anksčiau čia buvo druskų gydyklos, pastatytas dar TSRS laikais, anuomet buvo labai populiarus, tarp turistų iš kaimyninių šalių ypač iš Lenkijos. Didžioji dalis yra rekonstruojama, o kita dalis yra jungiama prie senosios, taip norima pastatyti bendra didelį pramogų kompleksą, kuriame irgi bus daug įvairių vandens pramogų ir netik. Jau šiomis dienomis yra bandoma pašalinti naujus statybos defektus, kurie nėra labai žymus, tačiau ašių nukrypimas gerų rezultatų nežada, gali netgi keistis projektas, jei nebus rastas bendras architektų ir statybos vadovų sprendimas. Taip pat žadama daugiau saulės šviesos, senajame pastato dalyje, buvo išpjautos 1500mm skersmens, angos, kuriose bus įstatomi langai, kainuosiantys 10 kartų brangiau, nei tradiciniai stačiakampio formos langai. Kadangi Druskininkai, pirmieji prabilę apie statomą moderniausią Europoje vandens pramogų parką, atsiriekė ypač didelę ES fondų paramos dalį ir buvo apdovanoti išskirtiniu žiniasklaidos dėmesiu. Druskininkų vandens parko statybos kapitalas siekia 115 milijonų litų, tai yra dvigubai daugiau nei Vilniaus. Tačiau šie miestai nebijo vienas kito konkurencijos, nes Druskininkuose yra orientuotas daugiau į sveikatingumo sritį, o Vilniuje į šeimos pramogų.
Dabar belieka palaukti kitų metų pabaigos ir pamatysime, kuris gi vandens pramogų parkas yra geresnis? Ar Druskininkai statantys už 115 mln.lt., ar Vilnius už 54mln.lt.? Ar lietuviai ir turistai iš kitų šalių pasirinks sveikatingumo pramogą, ar šeimos ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *