Lietuviškas paukštis kėkštas

Šis lietuviškas paukštis vidutinio ūgio yra ne pagrindinis kiemo lankytojas. Kėkštas (lot. Garrulus glandarius, angl. Eurasian Jay, vok. Eichelhäher) – varninių (Corvidae) šeimos paukštis. Kuosos dydžio, sveria 175-190 g. Abi lytys rusvai pilkos spalvos, viršugalvis juodai dryžuotas. Sparno priekinėje dalyje ryškiai mėlyna, su juodais dryžiais dėmė. Uodega ir dėmės po akimis juodos.
Paplitęs plačiame areale nuo Vakarų Europos iki šiaurės vakarų Afrikos ir pietryčių Azijos. Šiame areale išskiriama keletas kėkštų porūšių, kurie išvaizda gerokai skiriasi tarpusavyje. Lietuvoje dažnas miškų paukštis, žiemojantis, taip pat iš dalies traukiantis. Rudenį atskrenda ir iš šiaurinių kraštų, o dalis vietinių kėkštų pasitraukia į pietvakarius. Kėkšto polėkis savotiškas, primenantis juodosios meletos polekį, negreitas ir netolygus. Žeme šokinėja dideliais šuoliais. Balsas šaižus „reč-reč”, kartais pamėgdžioja kitų paukščių balsus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *